Wat doet Yoga?

Waarom Yoga…

De oorsprong van de yoga komt uit India. Het woord yoga betekent ‘verbinden’. Je verbindt lichamelijke, geestelijke, mentale en spirituele elementen van het leven met elkaar.

De mensen bestudeerden de dierenwereld: de manier van slapen en ontwaken. Ze zagen hoe ze hun ledematen en lichaam langzaam strekten zonder geweld aan te doen en hoe ze er zo voor zorgden dat ze alert, lenig en sterk bleven. Veel van de oefeningen hebben dan ook namen van dieren: cobra, kat, hond, kraanvogel,…

Yoga is een unieke methode van lichaamshoudingen, ademoefeningen en ontspanningstechnieken. De adem speelt hierbij een belangrijke rol.

Yoga laat je energie stromen

Je energie gaat weer op een natuurlijke wijze stromen en je leert bewust om te gaan met je lijf, met spanning en ontspanning. In deze wereld erg belangrijk!

Voor alle leeftijden

Yoga is voor alle leeftijden: yoga is leuk, goed voor je lijf en geeft een gevoel van ontspanning. Het al jong regelmatig beoefenen van kinderyoga maakt dat een kind zich al snel bewust is van het eigen lijf en de eigen adem. Kinderyoga is het planten van een zaadje, waar een kind de rest van zijn/haar leven profijt van heeft!

Met slechts een paar sleutels (keys) van de oude wijsheid van yoga, zal een kind zijn wezenlijke natuur weer herkennen.

Yoga is de weg naar bewustwording en verbondenheid met alles. Yoga is ook zoeken naar eenvoud, de waarheid en de vrijheid die ergens in ons aanwezig is.

Yoga opent lichaam en geest

De moderne samenleving is minder in contact met de natuur, we zijn geneigd het lichaam op een automatische, ‘droge’ manier te bewegen. Veel zitten is voor ons heel normaal geworden, waardoor het lichaam stijver en stijver wordt. Ook kinderen zijn vaak wat stijf en bewegen soms op een ‘gesloten’ manier. Zo worden benen en armen vaak gekruist op een heel gesloten manier, zelfs tijdens de ontspanning. Het kinderlichaam, en de -geest geven de voorkeur aan deze gesloten houding, die een bepaalde zekerheid en gevoel van veiligheid geeft.

Yoga daarentegen, stimuleert juist het openen van de heupgewrichten, een open borst en rechte nek, houdingen die juist openheid aanmoedigen en communicatie stimuleren. Het is fantastisch om te zien dat door de beoefening van yoga het lichaam, maar ook de geest, zich opent en zachter wordt.